Post-consumer Gerecycled Katoen: Waarom We Volhouden

Post-consumer Gerecycled Katoen: Waarom We Volhouden
"Het is niet gemakkelijk om groen te zijn" - dit is waar voor Kermit de Kikker en waar voor MUD Jeans' uitdagende reis met post-consumer gerecycled (PCR) katoen. Het gebruik van PCR-katoen is de meest duurzame en impactvolle recyclingaanpak, maar het is ook de minst populaire. Waarom? Omdat het verdomd moeilijk te gebruiken is! 

 

Enkele definities


Aangezien onze spijkerbroeken hiervan zijn gemaakt, concentreren we ons op katoen. De meesten van ons zijn bekend met de term "gerecycled katoen". Maar afhankelijk van waar je het oude/gebruikte katoen vandaan haalt, wordt bepaald wat voor soort gerecycled katoen het is.    

Post-consumer gerecycled katoen: dit is het soort katoen dat afkomstig is van kledingstukken die zijn verkocht aan en gebruikt door de consument.  

Pre-consumer gerecycled katoen (snijafval): dit is het soort katoen dat afkomstig is van het afval dat ontstaat tijdens het fabricageproces.  

 

Recycled cotton against a white background

Waarom PCR katoen?


Misschien denk je: als het zo moeilijk te gebruiken is, waarom zou je het dan gebruiken? Simpel gezegd: het gebruik van PCR-katoen pakt het grote afvalprobleem van de mode-industrie rechtstreeks aan. Natuurlijk hebben we het in dit geval alleen over katoen en zijn er veel andere soorten materiaalcombinaties. Het belangrijkste punt is echter niet zozeer het materiaal, maar de probleemoplossende aanpak. Wereldwijd wordt elk jaar 92 miljoen ton textielafval geproduceerd. Dit afval ontstaat voornamelijk doordat consumenten hun kleding weggooien en meer kopen. Maar stel je voor dat we dit "afval" opnieuw zouden kunnen gebruiken? Boem! Loopt in PCR-katoen (en al zijn andere PCR-maatjes). Afval is pas afval als je het weggooit. Door deze materialen opnieuw te gebruiken, wordt afval vermeden en is het milieu er een beetje beter mee af. Andere recyclingbenaderingen, zoals het gebruik van snijafval, zijn goed, maar hun impact en oplossingsbereik zijn niet zo groot. Dat komt omdat het grootste afvalprobleem zich aan het einde van de levenscyclus van het product voordoet en niet bij de fabricage. 

 

Closeup of MUD Jeans with label

 

De uitdaging

Werken met PCR-katoen is moeilijk en dat is de reden waarom niet veel merken het gebruiken. Het blijkt veel gemakkelijker te zijn om met andere gerecycleerde materialen te werken, zoals stofafval - die zijn goedkoper en "gedragen" zich beter tijdens het productieproces.  

PCR-katoen vereist dat iemand de oude kledingstukken inzamelt, ze per materiaalsoort sorteert en recycleert. Dit is zeer arbeidsintensief en dus duur. Last but not least is het maken van stof met PCR-katoen moeilijk, omdat er een grote kans is op onvolkomenheden. 

Recycled cotton

 

Als het niet direct lukt, probeer het opnieuw 


MUD Jeans is zeer vasthoudend geweest in het vinden van oplossingen om met PCR-katoen te werken. We kiezen vaak voor de harde weg omdat we geloven dat het resultaat zal leiden tot echte verandering in de mode-industrie. Tot nu toe heeft dit gewerkt! We hebben aangetoond dat circulaire denim, en dus circulaire mode, mogelijk is. Vandaag de dag maken we jeans die tussen de 23-40% PCR katoen bevatten. Om dit resultaat te bereiken, waren er echter veel obstakels die overwonnen moesten worden.

 

Different shades of MUD Jeans

 

De eerste uitdaging is werken met je eigen afval. Veel merken die PCR-katoen gebruiken, werken niet met hun eigen afval, maar kiezen ervoor om te werken met oude lakens of linnen. Waarom? Omdat dat gemakkelijker is. Maar het probleem met deze aanpak is dat je het modeafvalprobleem niet rechtstreeks aanpakt, noch innovatie stimuleert om er oplossingen voor te vinden.    

Werken met oud denim (denimafval) is vooral een uitdaging omdat de gerecyclede vezel die eruit komt erg kort is. Met korte vezels is het moeilijk om duurzame garens en stoffen te maken. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Door hard en nauw samen te werken met onze leveranciers en door veelvuldig te proberen en te mislukken, werden unieke technieken en zachtere wasprocessen ontwikkeld.    

 

Closeup of MUD Jeans Dungarees

 

Dit was het geval met veel van de moeilijkheden die het werken met PCR-katoen met zich meebrengt, zoals onregelmatigheden in de stof en onvolkomenheden. Langzaam maar zeker werden deze obstakels overwonnen door vallen en opstaan, maar ook door een sterke samenwerking. Het resultaat: de verbazingwekkende MUD Jeans waarin tussen 23-40% PCR-katoen is verwerkt, waarin we steeds weer onze eigen materialen gebruiken en verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen afval.    

De strijd is nog niet gestreden. Er is nog veel te verbeteren en sterk te maken. Maar als we vandaag 40% PCR kunnen gebruiken, wie zegt dan dat we morgen niet 100% PCR kunnen gebruiken. Go big or go home, toch?

Moraal van dit verhaal: 

Om echte verandering te bereiken, moet je het probleem frontaal aanpakken. Zelfs als het moeilijk is.

 

Toegevoegd aan winkelwagen

Product title

€29,95

€29,95

Verwijderen

Totaal

Subtotaal

Verzending Gratis

Totaal

Terugkeren naar winkel